onsdag 24 september 2008

Onsdagstema - Mat!

Baka bröd m Baljväxter!!

I helgen testade jag jag att baka bröd m baljväxter. Jag valde att göra en sats m röda linser & en med små linser, valde dessa sorter av den enkla anledningen att det var vad jag hade hemma. Då jag inte känner mig så hemma på torr jäst marknaden valde jag att baka m vanlig jäst. Vätskan värms då till 37 grader.

Resultatet - ett gott & mättande bröd som jag kommer att testa igen!

Ingredienser
Portioner: 12 småbröd eller 2 limpor

250 g kokta, avrunna och sköljda linser (bruna eller röda), kikärter eller sojabönor
ca 4 1/2 dl vatten
12 g (1 påse) torrjäst
2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
1 msk ljus sirap
5 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl special
strö över linfrön, sesamfrön & lite grovsalt.

recept; från ica.se

Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel

Gör så här
1. Mixa bönorna eller linserna med 2 dl vatten i mixer eller med mixerstav tills det blir en tunn vätska. Tillsätt resten av vattnet så att det tillsammans blir 7 dl degvätska.
2. Värm degvätskan till 42°C (använd gärna en termometer). Häll jästen i en bunke och häll vätskan över eller blanda ihop enligt anvisning på förpackningen.
3. Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och till sist 4 dl vetemjöl. Arbeta in resten av mjölet efter hand. Arbeta degen med trägaffel tills den släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i bunken 30 minuter.
4. Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Dela degen i två delar och rulla dem till längder. Skär varje längd i 6 delar och rulla till 12 bullar. Skåra ev bullarna med vass kniv. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Jäs övertäckt i ca 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 225°C.
6. Grädda i ca 15 minuter mitt i ugnen.


Mixade linser!


















Det färdiga brödet. För att piffa till dem valde jag att pensla m ägg & strö över en blandning utav sesamfrön, linfrö & lite grovsalt. Smarrigt!!!



Trevlig kväll!!

2 kommentarer:

Petchie75 sa...

Vad intressant att baka bröd med baljväxter - det har jag inte testat!! Vi har ganska mycket linser och kikärter hemma så det här receptet måste jag definitivt testa!
Kul att du hänger på onsdagsrecepttemat!

Malin sa...

Det får du helt klart testa! Ett gott & mättande bröd. Tycker att det är kul m bröd recept!!